Skip to main content

Carambole

En vit och en gul boll – som respektive spelare har som sin spelboll – samt en röd, som alltid är neutral.

Spela trevallare eller kägel

2 nya Carambole bord
Sveriges nya tävlingsarena
Gabrielle Rafaele 2.0 Bord
När det är som bäst!

Spela Carambole!

VeckodagTidPris

Mån. - Fre.

11-17

30:-

17-01

55:-

Lör. - Sön.

55:-

Max pris  220 :- /tim bord oavsett antal spelare

Carambole

Hos oss hittar du 4 st bord på plan 3

Ordet carambole kommer från franskans carambole, som i sin tur kommer från spanskans carambola, vilket betyder ”boll”.

Historiskt har man kunnat finna hållpunkter för att det vid franska hovet spelades fri carambole på 1700-talet och det finns även en tavla från 1694 där kung Louis XIV utövar carambole. Initialt användes dock inte en rak kö som idag, utan en klubba som påminner om en ishockeyklubba.

Carambole spelas med tre bollar (vit, gul och röd) på ett bord som saknar hål. Till skillnad från övriga biljardsporter är syftet med spelet inte att sänka bollar i hål, utan att med sin egen boll (köbollen) träffa båda de andra bollarna (vilket kallas carambolage).

Första spelaren har vit som köboll, och den andra spelaren har gul som köboll. Röd boll är neutral.

Inom carambole finns det flera olika discipliner, t ex fri carambole, en-vallars carambole, tre-vallars carambole, olika former av s.k. cadre-spel och kägelspel. 

Den vanligast förekommande disciplinen är tre-vallars carambole där spelaren med köbollen ska träffa de andra två bollarna och där köbollen måste ha träffat en vall minst tre gånger före den andra bollen träffas.

Torbjörn Blomdahl

Lennart Haag

Sverige har flera trevallarscarambolespelare i världsklass.

Torbjörn Blomdahl är en av Sveriges mest meriterade idrottsmän genom tiderna. Med 6 VM-guld, 9 EM-guld, 44 Världscupsegrar, 28 SM-guld är han en levande legend och enormt populär över hela världen. SVT gjorde en dokumentär om honom som vi rekommenderar varmt som heter ”Världens bästa Torbjörn” Svenska mästerskapet 2017 spelades på Biljardpalatset där Torbjörn vann till storpublik. Michael Nilsson är en annan mycket bra spelare som har flera SM-titlar och har dessutom spelat med Torbjörn och vunnit flera Lag-VM titlar. Lennart Haag är en meriterad spelare som vunnit flertalet SM-titlar i disciplinen ”fri carambole” på 60-70talet.

Regler

Man får 1 poäng för varje korrekt stöt och får då fortsätta att spela; misslyckas man övergår stöten till motspelaren. Minuspoäng förekommer inte. Det finns regler för hopp- och masséstötar. Man vinner en match genom att uppnå ett i förväg bestämt antal poäng, ofta runt 40. Setspel till 15 är också vanligt.

Carambole spelas som sagt på ett bord utan hål. Bordet mäter oftast 10×5 fot. Större eller mindre bord finns, men ett korrekt carambolebord skall till sin proportion alltid vara två gånger så långt som brett. Borden är också ofta uppvärmda för att minska friktionen mellan boll och matta.

Carambole spelas med speciella bollar som är lite större och därmed tyngre än vanliga biljardbollar. Man använder tre bollar i carambole: En vit och en gul boll – som respektive spelare har som sin spelboll – samt en röd, som alltid är neutral.

Stockholms Biljardsällskap 

Sedan 1997 huserar vi på Biljardpalatset inom Pool och Carambole. Läs mer om vår klubb och hur du anmäler dig till våra handikapp tävlingar på Tisdagar

Perfekt för Företagseventet

Roligare än så här kan det inte bli!

Läs mer hur ni bokar ett företagsevent eller AW här hos oss